Klubbens Historia

Valsta Syrianska IK var en idrottsklubb från stadsdelen Valsta i Märsta, Sigtuna kommun, Uppland. Klubben är försatt i konkurs sedan februari 2015. Den här sidan avser att bevara minnet av en ambitiös fotbollsklubb.

Valsta Syrianskas fotbollslag bildades 1993 genom en sammanslagning av Division VI-laget Valsta IK och korplaget Syrianska föreningen.

Seriespel

1993 gick Valsta Syrianska IK in i Svenska Fotbollsförbundets seriesystem, klubben övertog Valsta IK:s plats i div. 6. Hasse Andersson ledde laget som slutade på 3:e plats, efter Bosna och seriesegraren Sigtuna IF. Några av nyckelspelarna var Recep Celik, Freddie Gonzales samt klubblegendarerna, Elias Charbachi, Kerim Karademir och ”Sulan”.

Första seriesegern togs under Micke Brobergs ledning 1994. Klubben vann serien överlägset och avancerade till div. 5.

1995 inleddes en ny era i klubben, Lasse Söderberg gjorde sitt inträde, med honom följde också andra duktiga spelare. Hans insatser, som har sträckt sig även utanför fotbollsplanen, har haft en stor betydelse för de framgångar som skulle komma.

Första året i div. 5 slutade med en 4:e plats för Håkan Hults grabbar, seriesegrare blev Roslagsbro. Framgångarna kom dock de två kommande åren när Costas Betsikokos anställdes som tränare inför säsongen 96. Med sin långa erfarenhet och kunskap om fotboll har hans bidrag till klubbens utveckling varit betydelsefullt. Och det blev som väntat succé direkt. Med ett mycket starkt manskap vann laget div. 5, och i efterföljande säsong togs även seriesegern i div. 4.

Det blev tre blandade säsonger i div. 3 innan laget klev upp i div. 2. Första säsongen (98) slutade med att laget fick kvala sig kvar i serien. Andra säsongen blev dramatisk. Endast målskillnad skiljde från uppflyttning sedan laget tappat ett försprång på 7 p i de tre sista matcherna. VP vann serien på samma poäng som vår tredjeplacering. I millenniets första säsong kom dock den efterlängtade seriesegern. Efter storspel hela säsongen med Kalle Fremding som tränare (även tränare 99) avancerade laget till div. 2. Några av de framträdande spelarna var: Elias Charbachi, Kerim Karademir, Robert Isberg och Kenth Dallessandro.

Med sikte mot toppen

Genom hårt ideellt arbete har de nått de framgångar som kan visas upp än idag. Med siktet inställt på att etableras i den absoluta Sverigeeliten med orden ”vägen dit ska präglas av vår filosofi: Att erbjuda kommuninvånarna god underhållning genom en teknisk och attraktiv fotboll”.

De var väldigt noga med att den huvudtränare som utsågs förespråkade samma typ av fotboll som de. Genom att utse förre AIK spelaren, Svenska Mästaren och legenden, Vadim Jevtushenko till huvudtränare för representationslaget fr. o m. säsongen 2001, lyckades de med målet att etablera oss i Division 2.

Inför säsongen 2006 genomförde Svenska Fotbollsförbundet en förändring i seriesystemet genom att införa två nya division 1 serier under Superettan. Säsongen 2005 kämpade laget länge för seriesegern, som skulle ha tagit dem till ett kval till Superettan, men de orkade tyvärr inte hela vägen och slutade på en 4:e plats. Trots att de inte nådde Superettan den gången så säkrade de genom placeringen den åtråvärda platsen i den nya serien. Valsta Syrianskas avancemang till Division 1 var en viktig förutsättning för klubbens framtida satsningar mot toppen!

Satsning på ungdomar

De nöjde sig dock inte där, med att bara sikta mot toppen. De tar ytterligare ett steg, genom att även satsa på att utveckla egna talanger som kan ta plats i representationslaget i ännu högre grad än tidigare. Att få behålla sina talanger och erbjuda dem en god miljö att utvecklas i som fotbollsspelare var av högsta prioritet för Valsta Syrianska.

Valsta Syrianska IK ville därför ge alla ungdomar möjligheten och förutsättningarna att spela fotboll hos dem och utvecklas till högklassiga spelare.

Genom delaktighet, från yngsta knattespelare och ledare ända upp till seniornivå, samt god sammanhållning och trivsel bland både spelare och ledare skulle det erbjudas en underhållande fotboll som resulterar i nya framgångar.